Orgaandonatie - Maartje Brockbernd
Orgaandonatie en donorregistratie
Orgaandonatie, donor, donorregistratie
21125
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-21125,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.3,vc_responsive

Orgaandonatie

Een kwestie van geven en nemen? Een fotoserie over orgaandonatie en donorregistratie.

 

Begin juli 2020 komt er een nieuwe donorwet. Deze wet regelt dat iedereen vanaf 18 jaar in Nederland geregistreerd wordt in het Donorregister. Als fotograaf werd Maartje Brockbernd gegrepen door dit onderwerp en de discussie die volgde op het wetsvoorstel. Haar nieuwsgierigheid naar de redenen om je te laten registreren als niet-donor leidde tot een zeer directe fotoserie. Geven & nemen getiteld.

 

Uit de registraties van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat 24.505 mensen zich een dag na het aannemen van de nieuwe donorwet als niet-donor hebben laten registreren. Als je geregistreerd staat als donor krijg je geen voorrang op een orgaan of weefsel op iemand die geen donor is. Maar als je niet geeft is het dan wel zo eerlijk dat je mag nemen?

 

Er zijn een aantal redenen waarom mensen zich laten registreren als niet-donor. Denk aan twijfels over toonbaarheid van het lichaam na donatie. Maar ook het uiten van ongenoegen. Zo mogen homoseksuelen geen weefsels en bloed doneren.  Als ze in de laatste twaalf maanden voor hun overlijden seks hebben gehad met een man. Een ander argument komt vaak voort uit religie en geloofsovertuiging. En dan is er nog het wantrouwen ‘dat je sneller doodverklaard wordt als je donor bent’.

 

De beelden die Maartje maakte voor haar serie Geven en Nemen, zijn zacht gezegd heftig en zeer confronterend. Hetzelfde gold voor het project Private Eyes. Voor het Algemeen Dagblad maakte Maartje een fotoserie die uit het leven gegrepen is. ‘Orgaandonor worden. Dat doe je voor elkaar.’ Met die boodschap werd stilgestaan bij orgaandonatie, tijdens de donorweek 2018.

 

Want hoewel er veel succesverhalen zijn van mensen die dankzij een donor ontsnapten aan de dood, zijn er ook ruim duizend Nederlanders die jarenlang wachten op hun redding. Wachten op die ene persoon die hun extra levensjaren kan geven. Haar zoektocht naar donorverhalen bracht Maartje naar Mayke en adoptiedochter Saira. De laatste offerde één van haar nieren op om het leven van haar moeder te redden. Met succes. Hun geluk staat in schril contrast met de situatie waarin Harriëtte nu zit. Zij hoopt ooit twee gezonde longen te mogen ontvangen, maar wanneer?

 

Publicaties:

Algemeen Dagblad: klik hier

DigifotoPro: klik hier

Pf magazine: klik hier

Category

Reportage

Tags
darmen, donor, Donorregistratie, hart, huid, lever, longen, nieren, Orgaandonatie, transplantatie